Τα κτίρια ευθύνονται για το 30% της κατανάλωσης ενέργειας στην Κύπρο. Ο τομέας αυτός διευρύνεται, πράγμα που μετά βεβαιότητας θα αυξήσει την ενεργειακή του κατανάλωση. Συνεπώς η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και η χρήση ανανεώσιμων πηγών στον κτιριακό τομέα αποτελούν σημαντικά μέτρα που απαιτούνται για την μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου και την ενδυνάμωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού. Με τον περί Ρύθμισης της Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων Νόμο, που εναρμονίζει τις σχετικές Ευρωπαϊκές Οδηγίες στο Εθνικό Δίκαιο, έχουν θεσπιστεί μια σειρά από μέτρα που στοχευούν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης νέων και υφιστάμενων κτιρίων, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες, τις κλιματικές συνθήκες των εσωτερικών χώρων του κτιρίου, καθώς και τη σχέση κόστους οφέλους στο κύκλο ζωής του κτιρίου.
Τα κυριότερα μέτρα είναι:
- Ο καθορισμός απαιτήσεων ελάχιστης ενεργειακής απόδοσης για νέα κτίρια και κτιριακές μονάδες, κτίρια και κτιριακές μονάδες που υφίστανται ανακαίνιση μεγάλης κλίμακας και για στοιχεία του κελύφους του κτιρίου που τοποθετούνται εκ των υστέρων ή αντικαθίστανται.
- Έκδοση πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ) για όλα τα νέα κτίρια και κτιριακές μονάδες και για όλα τα κτίρια και κτιριακές μονάδες που ενοικιάζονται ή πωλούνται.
- Η προώθηση των κτιρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας με στόχο όλα τα νέα κτίρια που κατασκευάζονται έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 να είναι κτίρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας.
- Ο καταρτισμός μακροπρόθεσμης στρατηγικής ανακαίνισης κτιρίων.
- Η καθιέρωση τακτικών επιθεωρήσεων των συστημάτων θέρμανσης και των συστημάτων κλιματισμού.
- Η καθιέρωση εθελοντικού συστήματος αξιολόγησης του δείκτη ευφυούς ετοιμότητας των κτιρίων.